woensdag 5 mei 2010

Uitleg


Zo en hier is het blogje voor de mensen die niks te doen hebben. Hier probeer ik weer eens op mijn manier uit te leggen hoe het zit. Er zijn vier onderwerpen die ik probeer te omschrijven.

  • Röntgenfoto
  • X-thoraxfoto
  • CT-scan
  • BOT-scan
Röntgenfoto
Vergelijk dit maar met een normale foto hier zie je de mens in dezelfde houding, maar dan van binnen (deze is trouwens niet gemaakt).

X-thoraxfoto

Bij een X-thorax foto worden de borstkas, longen, bloedvaten en de contouren van het hart in kaart gebracht. Op deze foto kunnen ze trouwens héél goed zien of er uitzaaingen in de longen of de daarbij gelegen lymfeklieren zijn.

CT-scan


Bij een CT-scan (Computer Tomografie) gebruiken ze dezelfde röntgenstralen als een röntgenfoto, alleen maakt deze dwarsdoorsneden (plakjes) van het lichaam. Als je al deze plakjes achter elkaar legt ontstaat er een driedimensionaal beeld. Op deze manier kunnen ze een redelijk beeld krijgen van de "weke delen". Weke delen zijn trouwens weefsels die zich onder de huid, rondom de organen en botten of in de ruimtes daartussen bevinden.

BOT-scan


Zo en nu de botscan (skeletscintigrafie). Dit vond ikzelf een indrukwekkend en interesant iets. Dit is een vorm van "nucleair geneeskundig onderzoek" waarbij afwijkingen in de botten en gewrichten worden opgespoord met behulp van een beetje radioactieve stof. Om 11.15 uur werd er bij Fleur via de "pac" een beetje radioactieve rommel ingspoten. Na een aantal uur geef je dan licht en is de stof opgenomen in het botweefsel en kan de scan gemaakt worden. Het is de bedoeling dat je op de tafel gaat liggen en je minstens 30 minuten niet beweegt. De scanner word ingesteld en dan kan het feest beginnen. De scan glijd heel langzaam over het lichaam en ondertussen zie je op de monitor het skelet tevoorschijn komen. Een heel raar gezicht is dat. Op de tafel zie je je eigen vlees en bloed liggen en op de monitor zie je een stel botten.


Op de foto hierboven zie je duidelijk de "PAC" zitten (rode pijl). Het zwarte draadje wat naar boven gaat is het slangetje. De zwarte plekken die je op de linker foto ziet zijn is het radioactieve spulletje wat is opgenomen door het botweefsel. Hier hoeven we ons geen zorgen om te maken, omdat dat de groeischijven zijn en het bij jonge kinderen heel normaal is dat je die plekken ziet.

Op deze foto is duidelijk te zien hoe dichtbij de scan op het lichaam zit. Zodra ze haar hoofd beweegt kunnen ze het weer opnieuw beginnen. En dat is iets wat ze na een lange dag niet wil.

1 opmerking:

  1. jaaaa!!! een reactie! knap geschreven dokter Joost! (nee he, niet weer een veer......hihi)maar wat ik even wilde opmerken, dat lijkt me niet eenvoudig dat stilliggen onder de botscan, ziet er vrij benauwd uit! Nicole heeft mooie foto's gemaakt trouwens! Als je dit zo ziet is het toch maar een wonder dat ze het allemaal zo in beeld kunnen brengen! bedankt voor de uitleg!

    iemand die niks te doen heeft (haha jij weet wel van wie!)

    BeantwoordenVerwijderen