maandag 31 oktober 2011

FLEUR IS THUIS……..

Zo lieve kijkbuisbloglezertjes van me daar ben ik weer. Ongeveer drie weken geleden heb ik alle blogverhalen van het internet afgehaald om het vervolgens te kopiëren naar een word document om het daarna definitief op te slaan op de harde externe schijf. Niet dat het jullie wat kan schelen, maar tijdens deze toch iets wat rotte klus kwam ik erachter dat ik nooit iets heb op geschreven waar Fleur nu is en hoe wij het ervaren hebben toen we haar hebben opgehaald bij het crematorium. Of jullie op dit blog zitten te wachten zou ik niet weten, maar als Roosje later dit dagboek misschien leest is het wel fijn dat ze weet hoe en waar we haar zus toen hebben opgehaald.

We hebben Fleur, toen ze er nog was, een paar keer gevraagd wat ze wilde, een begrafenis of een crematie. Ze koos voor de crematie. Een dappere beslissing die ze op 11 jarige al kon maken. Wij hebben gedaan wat ze wilde en achteraf kunnen we zeggen dat we enorm blij zijn met haar keus. Waarom we blij zijn??? Het is “gewoon” fijn om haar weer in huis te hebben.

Maar goed, om haar thuis te hebben moesten we haar nog wel even ophalen. Dit ophalen is een officieel onderdeel en gewapend met een paspoort moest ik me bij het crematorium melden. We wisten van te voren dat ze in een strooikoker zat en niet in een urn. Het idee dat ze in een uit te kluiten gewassen kartonnen wijnkoker zat stond ons niet aan en zijn voordat we haar hebben gehaald even langs de Intratuin gereden.

Na een zoektocht hadden we een aardenwerkse pot gevonden die was beschilderd met delfsblauwe kleurtjes. Meer dan dat stond er niet en daar waren we niet echt blij mee. Nicole kreeg het gevoel dat het een koekjespot was en het idee dat ze daarin moest zitten stond ons niet echt aan. Enig sinds teleurgesteld gingen we verder en liepen toen per toeval tegen een glazen pot aan waar ook nog een dekseltje opzat. Kijk dat moeten hebben alleen moesten we kiezen uit een grote of een kleine.

De vraag was alleen hoeveel liter as blijft erover na de crematie. Het antwoord was ongeveer vier. Dit wist ik toevallig, omdat ik tijdens het maken van de kist het crematorium had gebeld voor wat praktische vragen en omdat Nicole zelf de urn gaat maken leek het me wel ook verstandig om direct te vragen hoeveel as er gemiddeld overblijft. De keus of we nu de kleine of grote glazenpot moesten nemen was dus snel gemaakt.

Na de Intratuin was het dan zover en konden we Fleur ophalen. Dit was een raar iets. Nicole en Roosje bleven in de auto zitten en ik mocht naar binnen. Eenmaal binnen wilde ik zo snel mogelijk weer naar buiten, maar ja, de goede man had wel even tijd nodig om het een en ander goed op papier te zetten dus de geschatte 2 minuten werden er ongeveer 15. Toen alle gegevens waren gecontroleerd en hij zeker wist dat ik de vader was kreeg ik een hand en vervolgens liep ik met Fleur, in een papier tas, naar buiten. Vreemd, héél vreemd, maar het idee dat het gezin weer compleet is was erg fijn.

Maar ja, een glazen pot betekend ook dat je de as blijft zien. We hadden dus besloten om de koker thuis te brengen om vervolgens even een lapje stof te gaan kopen in de winkel. Eenmaal thuis hebben we de strooikoker even opgemaakt en tot onze stomme verbazing zagen we geen as. Hé wat is dit nou, dachten we nog en na een snelle zoektocht op internet kwamen we erachter dat na een verbranding alleen het skelet nog over bleef. Dit wordt vervolgens vermalen en wat daarvan overblijft krijg je dus mee. Eigenlijk is het dus geen as, maar zijn het gemalen botjes.

Na deze ontdekking leek het ons misschien toch een fraai gezicht om de glazenpot “gewoon” doorzichtig te laten. Buiten op de tuintafel hebben we met zijn drietjes de strooikoker geleegd en eerlijk is eerlijk we vonden het geen naar gezicht. Nicole heeft de sitetable die we hadden omgetoverd tot een soort herdenkingstafeltje en na een halfuurtje puzzelen was mevrouw klaar en stond Fleur op de plek waar ze nu nog steeds staat.

Uiteraard waren we benieuwd wat anderen ervan vonden en op de vraag of het niet te choquerend was kregen we een duidelijk antwoord. Nee totaal niet. Ondertussen hebben een hele hoop mensen Fleur bekeken. Zo ook Ellen de begrafenisonderneemster. Zij vond het ook een mooi en zeker een apart gezicht. Wel vond ze de kleur iets wat anders dan normaal. Wat wij eruit begrepen is dat de kleur meestal wat lichter is dan Fleur nu is. Maar ja, Fleur is Fleur en blijft Fleur en of mevrouw nu donker, licht, zwart, wit of geel is maakt mij allemaal niets meer uit, het feit blijft dat ze in een glazen pot zit en hoe stom en vreemd het ook klinkt, wij zijn daar toch enorm trots op. Nogmaals Fleur is Fleur en het idee dat ze op deze manier nog aanwezig is, meekijkt en een oogje in het zeil houdt geeft me een fijn gevoel.


Fleur in de glazen urn

Zo voor nu is het wel even genoeg en met een beetje geluk ben ik morgen weer aanwezig. Mag dit niet lukken dan tot over twee of drie dagen.

Welterusten allemaal en een dikke knuffel van laafje Joost


41 opmerkingen:

  1. Ik ben er stil van....

    Nicole, je hebt een mooi plekje gemaakt voor jullie dochter en grote zus!

    Groet,
    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zolang meegelezen, stil meegeleefd en nog steeds bezoek ik je site heel regelmatig. Respect, bewondering en ontroering dat Fleur weer thuis is! Prachtige foto van hoe zij was en voortleeft in de herinnering!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is zeker mooi
    Dankje voor het delen hiervan.
    Respect
    (onbekende stille bloglezer)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauw! Jullie hebben dat echt heel mooi gedaan voor Fleur! Nu is ze tenminste weer op de plek waar ze hoort, thuis bij de lieve mensen die zoveel van haar houden! Respect lieve onbekende luitjes!

    Lieve groet,
    de 'unknown' Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat heerlijk dat ze weer thuis is
    daar waar ze hoort

    Marjan

    BeantwoordenVerwijderen
  6. helemaal TOP!!!! hoe je dit gedaan hebt nicole een mooie tafel voor een mooie meid
    xxx andrew en liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel apart! En heel mooi! Dat vind ik eigenlijk toch ook wel weer mooi bij een crematie, je hebt je geliefde weer thuis. Het is een waardig plekje geworden, de liefde straalt er van af!
    gr nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat is dit geweldig mooi! Het hoekje van Fleur in de glazen pot.... als Sneeuwwitje in het glazen kistje.... (" Ze was zo mooi, dat het jammer was haar in een dichte, donkere kist te stoppen" aldus de 7 dwergen.....)
    Ik ben er stil van.... respect voor deze mooie keuze!

    Kus!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lieve zoon,
    Natuurlijk kende ik bovenstaand verhaal al, maar je roept nu wel weer hetzelfde gevoel op dat ik kreeg toen ik Fleur "weer zag", en dat gevoel was: "wauw, ze is gelukkig weer thuis" en het gekke was dat we het allemaal zo "mooi" vonden. We waren blij dat we haar (weer)konden "zien", ze mocht trouwens altijd al "gezien" worden, dus ... Fleur hóórt in jullie leven en in dat van ons, zichtbaar èn onzichtbaar, grijpbaar èn ongrijpbaar, kortom Fleur is en was gewoon Fleur, in welke vorm dan ook en dat zal za altijd blijven en zo hoort het ook. Het is goed zo.
    mama

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ontzettend mooi! En wat een mooie plek! Fijn dat ze nu weer thuis is en ze zal zeker weten bij jullie zijn! Sterkte en geniet van de mooie plek! Liefs Masja

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Inderdaad niet een keuze die direct in je op zou komen, maar het ziet er prachtig uit!
    Een mooi plekje is het geworden.

    lotte xx

    BeantwoordenVerwijderen
  12. een mooi plekje en ik begrijp heel goed het gevoel dat fleur er eigenlijk gewoon dan weer is al is het op een andere manier.maar ik begrijp het.lieve mensen ik hoop dat jullie wat rust kunnen krijgen en dat nu fleur erbij is jullie wat[makkelijker] door
    kunnen gaan wens jullie heel veel geluk liefde en gezondheid .liefs dieny brok

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat ontzettend mooi!
    Heerlijk dat ze weer thuis is, in jullie gezin.
    Dit moet een goed gevoel geven.
    Nicole, het prachtig geworden.

    Heel veel liefs, Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een prachtige mooie herdenkingsplek hebben jullie voor jullie lieve Fleur gemaakt. Alle goeds gewenst om verder te gaan op jullie eigen bijzondere manier. Ik heb respect voor jullie.
    Lieve groet,
    Lia (bloglezer)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Tijdens het lezen van je blog en het zien van de prachtige foto van het plekje van Fleur moest ook ik gelijk denken aan sneeuwwitje....
    Dat dat geen gekke gedachte was las ik hierboven dan ook bij Hanneke.
    Het is PRACHTIG en wat fijn dat ze weer lekker thuis bij jullie is!
    Dikke knuf
    Linda en Kids

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het klinkt vreemd, maar het is eigenlijk heel mooi zo! Ook al had het natuurlijk heel anders moeten zijn..

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een mooie gedenkplaats hebben jullie er van gemaakt, kan me voorstellen dat jullie het gevoel hebben dat Fleur weer helemaal bij jullie is.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. monique van weerlee1 november 2011 om 20:21

    heel erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. De eerste gedachte was toen ik de foto zag, wat mooi en een tastbaar plekje waar Fleur is. ontroerend mooi..
    Bedankt dat jullie dit met ons delen,
    Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  20. sander,sabine,thym en tess1 november 2011 om 20:44

    Lieverds zoals ik direct al zei toen ik het zag!!!!!!!!!WAUW< precies zoals jullie zijn: mooi en open!!!! Dikke kus

    BeantwoordenVerwijderen
  21. ZOOOOOOOOO MOOI!!!
    Guy is helemaal trots!

    Kus van ons!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Joyce van der Zalm1 november 2011 om 23:39

    Wat mooi! Mooie plek, mooi om Fleur te zien, goed dat ze weer bij jullie is, waar ze hoort!
    Knap gedaan en bedacht.
    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen
  23. in een woord prachtig! Ze is weer bij jullie, nooit weggeweest uit jullie harten en gedachten maar nu weer tastbaar, een mooi plekje voor deze ongelooflijke mooie kanjer.dikke knuf yoli.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. lieverds,

    ik vroeg me al een tijdje af wanneer ze nou thuis zou komen, maar ze is er dus al!!
    En wat heb je dat mooi gedaan Nicole!
    Precies als sneeuwwitje ja!!
    Ben trots op jullie, dikke kus

    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  25. wat ontzettend mooi en wat fijn dat fleur nu weer haar eigen plekje heeft.
    dikke knuf uit ruurlo
    jan en maria

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ooh wat mooi en nee, hier is helemaal niets shockerends aan. Fleur is op de plaats waar ze hoort, nl. bij haar ouders en zusje.....
    Liefs van een survivor

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik vind het enorm bijzonder dat Fleurtje weer thuis is, thuis waar ze hoort, dicht bij jullie! Ik vind het herdenkingstafeltje prachtig.
    Wisten jullie dat je ook hele mooie sieraden kan laten maken waar ze dan het as ( of waren het nou gemalen botten?) in verwerken. Mijn vriendinnetje heeft er op die manier pandora bedeltjes van laten maken. Als je er meer over wilt weten hoor ik het wel. Dag lieve schatten, hoop jullie echt snel weer eens even te zien en te kunnen knuffelen...enne Joost......pas op met de koffie...... XXX (heb vorige reactie verwijderd, er zaten echt abnormaal veel spelfouten in :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Fijn dat jullie Fleur weer thuis is. Daar hoort ze !!

    Rob, Ilse, Renée en Julian de Gilder ( Sophia )

    BeantwoordenVerwijderen
  30. wat een goed gevoel dat ze weer thuis is, een prachtig mooi plekje, en ja sneeuwwitje kwam ook bij mij op, ze hoort gewoon thuis bij jullie, dikke kus, helma

    BeantwoordenVerwijderen
  31. PRACHTIG.....met LIEFDE neergezet!!
    GEBOREN OM VOOR ALTIJD
    VAN TE HOUDEN!!!



    (onbekende bloglezer Diana)

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Wat een prachtig opgemaakte herdenkingstafel! Die kleuren, die foto, en jullie Fleur... heel erg mooi, het straalt iets sereens uit. Veel liefs v Mirella

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Tjee wat een ongelofelijk groot hart van jullie om dit met ons te delen!
    Ik ben er diep van onder de indruk!

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Welkom thuis Fleur...
    In een woord PRACHTIG!
    Weer terug waar ze hoor te zijn
    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  35. o wat mooi,een mooi plekje voor jullie lieve meisje.kus yvonne hooijmans

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Lieve Familie,

    Ik vind dat jullie een mooi plekje hebben gemaakt voor Fleur, super.
    Zo kunnen jullie haar iedere dag herdenken en dat heb je allemaal altijd wel even nodig.
    Ik heb voor mijn moeder ook zo`n plekje en dat doet je goed, vooral op speciale dagen.
    Voor Fleur hebben jullie echt een mooie plek gecreëerd en ik weet zeker dat ze dit ziet.

    Liefs van Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Wat een mooi plekje. ... ziet er prachtig uit...
    Heel mooi gemaakt Nicole, je bent een lieve topmama
    dikke kus xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Een plekje in huis en een plekje in het hart.
    Zichtbaar of niet.
    Fleur is waar ze nodig is.

    Een mooie plek en een mooie gedachte....

    Dikke knuffel uit Borculo,
    jullie neeffie.....

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Hoi Lieverds,
    Dikke knuffel!
    Eus Els en de kids

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Fleur is een mooie bijzondere meid en dat zal ze ook altijd blijven!
    Wat een mooi plekje heeft ze zo, fijn dat ze weer thuis is.

    Veel liefs,
    Manuela (moeder van Gulyan en Ché)

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Ik zie dat dit een oud blog ia maar ik heb toch de behoefte om te reageren. Ik sta voor dezelfde situatie... Binnenkort komt mijn man, jong overleden, weer thuis. Ik zocht op google een voorbeeld van een urn thuis en kwam als eerste bij jullie terecht. Heel toevallig is mijn naam ook Nicole. Bewonder jullie moed, ik zou willen dat ik deze had. Ik sta er helaas alleen voor. Ik wil jullie bedanken voor het delen van jullie verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen