zaterdag 10 april 2010

De "kracht" test.

Vrijdag 9 April 2010

En hier is blog twee van vandaag. Wat niet in de weekplanning stond is dat het dametje vandaag alweer terug moest naar het Sophia. Ze hadden een afspraak bij de handtherapeut en het klinische bewegingslaboratorium. Niks ernstig dus.

Bij de handtherapeut hebben ze voor de verandering maar eens een nieuwe handspalk gemaakt. De oude was niet meer nodig, want die voegde niets meer toe aan het genezingsproces en dat kwam mooi uit, want het was een zweet ding. De nieuwe heeft een andere taak en dat probeert doktor Joost even uit te leggen.

Als mensen met een normale hand een vuist maken zit de pink lager dan de ringvinger. Bij mensen die wat spieren in de pink kwijt zijn lukt dat niet. Daar zit de pink dus hoger. De spalk is zo gemaakt dat haar pink in een gedwongen houding moet zitten. Dit hoeft maar twee keer per dag een half uurtje. Op deze manier zal haar pink waarschijnlijk wat soepeler worden.

Zo en nu het verhaaltje van het klinische bewegingslaboratorium. Op papier klinkt het insteresant en ingewikkeld en het mooie is dat het in het echt ook interesant en ingewikkeld is. We wisten dat er iets met "kracht" ging gebeuren, maar voor de rest was alles onduidelijk. Nu heb ik van zuster Nicole wat gehoord en dat probeer ik even te vertalen. Hier hebben we jammergenoeg geen foto's van.

In het bewegingslaboratorium kunnen ze uitzoeken hoeveel kracht er in haar handen zit. Met de linker en rechterhand doen ze een aantal testen, maar ook de 10 vingers worden appart beoordeeld. Al deze gegevens worden in de computer gepropt en de printer geeft dan de definitieve uitslag. De laboratorium mensen vinden 10% minder kacht acceptabel, maar als het meer is zijn ze eigenlijk niet tevreden. Fleur zal Fleur niet heten om daar vanaf te wijken. Bij haar is de kracht in de rechter ringvinger en de pink met 44% afgenomen.

Nu blijkt wel dat het gevoel in haar rechterhand sterker is dan haar linker en dat vonden ze wel bijzonder. Dit werd simpel getest door haar hand aan te raken met een soort draadje terwijl Fleur met haar ogen dicht zat.

Nu vinden we die 44% wel erg veel, maar we maken ons er niet echt druk om. Wij denken dat de kracht waarschijnlijk nog wel iets verbeterd, maar het zal nooit veel zijn. Er zijn immers een zooitje spieren weg. Het zal er wel op uitdraaien dat ze hier mee moet leren leven. Het klinkt lullig, maar als dat alles is en ze voor de rest gezond blijft, dan zijn wij tevreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten