dinsdag 16 maart 2010

Een onmogelijke keus

Toen we begin semptember 2009 te horen kregen dat het mis was met Fleur werden er allemaal onderzoeken gedaan. Toen de onderzoeken waren afgerond werd het "protocol" er aanvast geknoopt. Zoals jullie ondertussen weten bestaat deze uit 4 korte en 9 lange kuren. Dit werd ons geprensenteerd op een mooi A-vierblaadje. Wat daar ook bij stond was dat we mee konden doen aan een ouderhoudskuur. Hier hebben we 25 weken over na kunnen denken en hebben uiteindelijk besloten om hier niet aan mee te werken. Nu zullen er zat zijn die denken waarom niet, wat logisch is, want je moet toch alles doen om ervoor te zorgen dat je kind gezond word en blijft. Om iedereen een kleine indruk te geven van de ouderhoudskuur is hier een kleine en beknopte omschrijving.

Deze kuur duurt 24 weken en moet gestart worden binnen 6 weken na de laatste kuur. Hij bestaat uit elke dag een chemopil en 18 keer een push van 10 minuten. Dit zijn dus 168 pillen en 180 minuten chemo. Het eerste probleem waar we tegen aanliepen was het slikken van de pil, maar deze pil kan dus ook via de sonde. Dit houd in dat ze nog maar 168 dagen lang met de sonde moet blijven lopen en dit houd dan ook weer in dat het slangetje 6 keer verschoont moet worden. Hoe ze reageerd op het aanprikken van de lijn is nu wel duidelijk dus dat wordt minimaal 18 keer een gevecht.

De proffesoren zijn al 5 jaar bezig met deze studie en als we om cijfers vragen kunnen ze ons die niet geven. Om goede en eerlijke resultaten te krijgen moeten er meerdere kinderen hieraan mee werken. Aangezien er in Nederland maar 20 รก 25 kinderen per jaar zijn die deze vorm van kanker krijgen is het aanbod dus erg klein. Als we wel mee hadden gedaan aan deze studie bepaald een loting of ze wel of niet aan de chemo moet.

Deze kuur neemt ook de nodige bijwerkingen met zich mee, maar ook hier zijn geen duidelijke resultaten. De kankervorm die Fleur heeft komt trouwens meer voor bij kinderen onder de 5 jaar. Fleur word in onze ogen dan echt een proefkonijn, want ze is 10 jaar en heeft ook nog eens diabetes. Mijn gevoel zegt nu dus dat ze enigste in Nederland is met deze combinatie.

In de eertse 4 grote kuren hebben we al meegedaan aan een onderzoek en zijn er nu achter dat dat een rottert was. Die bijwerkingen hebben er onder andere voor gezorgd dat mevrouwtje in Delft terecht kwam. En aangezien we Fleur dit soort situaties in combinatie met alle onzekerheden, zoals hierboven geschreven, niet meer gunnen hebben we dus besloten om niet mee te doen. De oncoloog zelf vind ons besluit hoe dan ook altijd goed en het gevoel dat ze nog steeds 100% achter ons staat is eerder versterkt dan verslapt.

Een niet twijfelende vader en moeder

6 opmerkingen:

  1. Lieve Joost Nicole Fleur en Roos,
    als jullie gevoel zegt het is goed moet je ook niet twijfelen.
    Je eerste gevoel klopt.
    Ik ben trots op jullie heel veel liefs en sterkte verder
    Knuf Jan en Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jullie hebben groot gelijk, doe wat je hart je ingeeft! En als je -net als Midas- dan besluit om het wel te doen en je wordt uitgeloot, dan sta je helemaal te shaken!
    mama

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben ons aan het twijfelen laten brengen, wij hadden namelijk ook allang besloten NIET mee te doen. En wij zijn zoooooooooooooooo blij dat we zijn uitgeloot...... het heeft maar 5 minuten geduurd onze teleurstelling ;-)

    Helemaal nadat ik het hoofd van de weke delen commissie in Amerika een mailtje had gestuurd ( nee heb je, ja kan je krijgen ;-) en deze gaf me als antwoord:

    No one knows whether adding this treatment will improve the outcome for patients. There are no results available yet from this study, nor do we anticipate receiving any results for several years. It should be viewed as investigational. Therefore, I can also not give a recommendation.

    Toen hadden we wel al JA gezegd, maar toen we dit hoorden was de tijfel er wederom...

    Achteraf hadden we op ons gevoel af moeten gaan vinden wij en ons niet gek hebben moeten laten maken. Maar he..... makkelijker gezegd dan gedaan...

    Wij wensen jullie succes.... we kennen jullie probleem....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vergeet helemaal te zeggen waarom we eigenlijk blij zijn achteraf...

    Het gewone leven krijgt nu weer een kans, dat was ons nooit gelukt als we "vast klant" bleven. Dan was je echt gewoon nog bezig namelijk... Iedere week PAC prikken en alles met alle gevolgen van dien....

    Maar goed....blijft een onmenselijke keuze dit...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lieve Joost en Nicole,

    Twijfel niet, je gevoel was en is goed dus volg je gevoel !
    Sta achter jullie besluit en op naar de laatste kuur zodat er snel een hele grote punt achter deze ellende gezet kan worden.

    Liefs, San

    BeantwoordenVerwijderen
  6. lieve Joost en Nicole,
    dit besluit uit jullie hart is t juiste.
    dikke kus

    BeantwoordenVerwijderen