zondag 13 november 2011

12 november...... nu met een beetje gevoel

Zo, in dit blog zal ik nogmaals vertellen hoe ik de eerste verjaardag zonder Fleur heb ervaren. Hopelijk zit er iets meer gevoel in, want de vorige vond ik persoonlijk toch redelijk kil. Om te beginnen waren we op tijd wakker en daar ik merkte gelijk dat er een steen in mijn maag lag. Ik schommelde vanuit het bed direct richting de computer om te kijken of er al wat reacties waren geplaatst bij het blog van 12 november. Terwijl ik daar zat gingen de sluizen langzaam open en kwamen er wat tranen naar boven. Vreemd, want tijdens het maken van die fotofilmpjes had ik daar totaal geen problemen mee.

Eenmaal beneden was het nare gevoel van die stenen toegenomen. Ik miste de slingers, de ballonnen en de geur van vers gebakken taart. Nee, wat ik zag was dat Nicole met haar ziel onder haar armen rondliep, dat Roos bezig was met niets en dat er bij de foto van Fleur een kaarsje brandde. Nee mijn gevoel werd weer eens geconfronteerd met het feit dat Fleur er niet meer is.

Ondertussen vielen de eerste kaarten op de deurmat en werden er ook wat bloemstukken gebracht. Dit was erg fijn, maar die rotte steen bleef zitten.

Na het douchen zijn we vertrokken richting de winkels. Toen de boodschappen binnen waren zijn we lekker wezen eten in de stad. Kut…..sinterklaas…..vergeten. allememaggies wat een mensen. Wel leuk om te zien, maar ik vond er geen reet aan. Toen de broodjes op waren zijn we ook direct vertrokken richting huis.

Daar heeft ieder zijn ding gedaan en dat was ok, maar ook hier werd die steen gevoelsmatig steeds zwaarder. Terwijl ik in de tuin stond de vegen kon ik alleen maar denken aan de tent die er een jaar geleden had gestaan. Het super en wat had ik graag die tent dit jaar ook op gezet. Maar ja, het was niet anders en met een brok in mijn keel ging ik rustig verder.

Nicole stond ondertussen te stoeien in de keuken. Ze was bezig met het eten. Belegde turkse broden, niets bijzonders en een klusje wat meestal binnen een uurtje geregeld is. Dit keer ging het anders. Ook haar gevoel was klote en er kwam niets uit haar handen vandaan. Toch heeft ze doorgezet en na de nodige tranen en 2, 3 uurtjes werk was het eten klaar. Terwijl ze dan zo staat te vechten doet mij dat veel pijn. Ik vraag me vaak af wat ze dan denkt en hoe zij de rommel in haar hoofd opruimt.

Ondertussen was de postbode ook geweest, er waren zoveel kaarten dat ik het maar “gewoon” heb aangepakt. Al die kaartjes doen ons goed net zoals die lieve teksten die erin stonden.

Tijdens het avondeten stroomde de woonkamer vol. Een beetje erg vol naar mijn idee, want ondanks dat we het “klein” zouden aanpakken liepen er toch ongeveer 35 mensen rond. Dit was fijn, maar het gevoel van “worden geleefd” kwam toch weer naar boven. Mijn hoofd zat helemaal vast en ik kon werkelijk waar niets meer onthouden. Als er iemand koffie met suiker wilde, moest ik dat 3 keer vragen en dan nog vergat ik het. Lijp werd ik ervan en had ook snel besloten dat iedereen maar voor zichzelf moest zorgen.

Toen iedereen er was, was de sfeer naar mijn gevoel duidelijk “vreemd”. Ik denk dat iedereen zijn eigen gedachte rondom de vreemde verjaardag had en dat was dan ook het moment dat de vuurpijlen, lichtkogel en de wensballonnen de lucht in moesten.

De versierde pijl van Roos
Achter op het veld, waar Fleur graag speelde, werd alles afgestoken. De eerste pijl mocht roos afsteken. Deze pijl had ze versierd met een mooie tekening en op het stokje had ze geschreven dat ze Fleur miste en dat ze van haar hield. De tweede en de derde waren voor Nicole en mij en de rest waren voor de overgebleven kinderen. Toen de lichtkogel, maar die viel vond ik toch wel wat tegen. Als laatste waren de wensballonnen aan de beurt. Lieve mensen, geloof het of niet, maar dit was in één woord meer dan geweldig. Die ballonnen zijn behoorlijk groot en iedereen was even nodig om de hele handel in de fik te zetten. Dit vond ik zo’n mooi moment, want iedereen was op dat moment wel bezig voor mijn Fleur.

Iedereen is druk in de weer
Na verloop van tijd waren de ballonnetjes heet genoeg en konden ze losgelaten worden. Er stond geen zuchtje wind dus hebben we heel lang mogen genieten van dit speciale moment. De stenen die in mijn maag lagen verdwenen langzaam en maakte plaats voor een bevredigend gevoel. Ik heb Nicole en Roosje even goed beet gepakt en besefte dat ik ondanks alles toch een gelukkige jongen ben. Natuurlijk schijt ik op die rotte kanker, want die heeft letterlijk mijn leven verwoest, maar gisteren werd me wel duidelijk dat ik nog twee vrouwen heb en daar ben ik bijzonder trots op.

Daar gaan de eerste zeven

Tsjaa…..het mooie moment was voorbij en iedereen kon weer lekker naar de veranda of naar de woonkamer. Wat me toen gebeurde zal ik dus nooit meer vergeten en iedereen die aanwezig was kan het bevestigen. Ik stond in de kamer en wilde een biertje drinken in de veranda. Terwijl ik de deur open deed merkte ik dat het waaide en dacht nog, zo we zijn op tijd geweest, want een wensballon oplaten met wind gaat het niet worden. De fakkels in de tuin wapperde er flink op los en het windmolentje draaide letterlijk overuren. Terwijl ik dat zeg gaat de wind weer liggen en de rest van de avond was het weer windstil. De fakkels hebben niet meer gewapperd en het windmolentje bewoog niet meer.

Wat iedereen ervan denk dat moet zij weten, maar ik weet zeker dat het Fleur was die hierachter zat.

NIET compleet......
Aan het einde van de avond toen bijna iedereen weg was gebeurde er nog iets raars. We stonden met de overgebleven visite in de veranda en de buurman vroeg mij iets. Tijd om een antwoord te geven had ik niet, want het antwoord kwam vanuit de radio. Christina Aguilera met Hurt werd ingezet. Iedereen was er stil van en de radio heb ik ook even harder gezet. Dit was een heel bijzonder moment.

Toen ik uiteindelijk vanmorgen vroeg van Nicole ook nog eens kreeg te horen dat mijn buurvrouw Fleur naast Roos op de bank heeft gezien was de maat vol. Iedereen kan denken wat hij wil, maar ik weet zeker dat Fleur er gisteren bij was en dat is ze nu nog steeds. Ik voel het en dat is meer dan fijn.

Voor de rest weet ik eigenlijk nog steeds niet hoe ik de dag heb ervaren. Hij was meer dan emotioneel, we hebben gelachen en hebben vreemde dingen meegemaakt. Het was ook fijn dat er mensen waren, maar het was ook fijn dat we even een moment voor onszelf hadden.

Wat ik wel zeker weet is dat ik trots ben op jullie. Ik wil iedereen daarom ook bedanken voor alle reacties op Fleur, Roos, Nicole en mijn facebook / hyves. Alle kaarten zijn hartverwarmend, de bloemen zijn mooi en dan heb ik het nog niet eens over alle sms-jes en reacties op het blog. Het doet ons goed om te zien dat jullie ons steunen en dat mag best eens gezegd worden. Iedereen nogmaals bedankt, bedankt en bedankt.


Zo en nu kap ik ermee. Weltrusten en wie weet tot morgen, overmorgen of overovermorgen.
Laafje Joost


20 opmerkingen:

  1. Lieve Joost, Nicole en Roos,

    Wat een zware dag moeten jullie hebben gehad, Maar wat een mooie manier om het zo te "vieren". Lijkt me een heel gaaf gevoel om te merken dat Fleur er toch een beetje bij was. Laat iedereen maar denken wat ze willen, maar als jij/jullie het zo voelen, geniet er dan van.

    Moet wel een heel mooi gezicht zijn geweest die balonnen in de lucht opweg naar Fleur.
    Er komen helaas nog heel veel moeilijke dagen volgende maand en het volgende jaar en de jaren erna. Maar ik weet zeker dat jullie die ook op jullie manier doorkomen en er later op terug kijken met een goed gevoel.
    Heel erg veel sterkte weer.

    Liefs Sandra van der Ploeg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey neef,

    Ik kan je alleen maar vertellen hoe ik me voelde op Fleur haar geboortedag, en dan denk ik me weer in dat jullie gevoel daar een veelvoud van zal zijn.

    Veelal eindig ik een reactie op je blog met "een dikke knuffel uit Borculo"

    Maar vandaag was dat "Een dikke knuffel IN Borculo"

    Een stukje tekst van een nummer van Acda en de Munnik:
    Als het pannen van daken waait
    Als het gras naar je voeten graait
    ALS DE WIND LANGS JE WANGEN AAIT!!
    Hier ben ik!
    Als de zee je met schuim bezingt
    Als het huilen langs huizen klinkt
    Als de wind je voorover dwingt
    Hier ben ik!

    Ik geloof, nee, ik weet dat ze er is.

    Je neeffie.....!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben een onbekende meelezer en kom uit het oosten van het land. Hier werd op de bewuste avond vuurwerk afgestoken voor een bruidspaar (mij geheel onbekend) en moest direct aan jullie denken! Mooi en heel bijzonder hoe jullie dit gedaan hebben!
    Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve mensen,

    Wij zijn er stil van, maar wat een mooi moment moet dat zijn geweest om de aanwezigheid van Fleur te voelen!

    Familie Bosman (kevin)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Afscheid nemen bestaat niet, want ..

    Fleur komt als de wind en de regen!
    Volgt wat je doet als het licht van de maan!
    zoek haar in alles dan kom je haar tegen!
    Fluister haar naam...en zij komt eraan!

    Kijk in de lucht, kijk naar de zee!
    Waar je ook loopt, ja ze loopt met je mee!
    Iedere stap en ieder moment...
    waar je dan ook bent!

    Wat je ook doet, waar je ook gaat...
    wanneer je haar nodig hebt...
    fluister gewoon haar naam...
    en zij komt eraan!!!

    Nee, afscheid nemen bestaat niet...!
    Dat heeft Fleur je zateravond aan ons allen bewezen!
    mama

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig Joost! Ook de fotofilmpjes met de muziek zijn zo mooi! Wat was Fleur toch een bijzonder meisje, mooi aan de buitenkant maar ook zo mooi van binnen......En altijd haar stralende lach op haar gezichtje! Ze was erbij eergisteren en wilde dat graag laten weten, om jullie te steunen. Hoeveel jullie van haar houden weet ze want zij houdt net zoveel van jullie. Dat kan ook niet anders want jullie zijn een mooi en bijzonder gezin, alle 4! liefs Jacq

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat mooi lieve joost nicole en roos, met tranen in mijn ogen gelezen, deze dag is speciaal, en zal ook altijd zo blijven, op deze speciale dag waren wij in gedachten bij jullie allemaal. Fleur was er ook bij, dat weet ik zeker, zo trots als een pauw, glimlachend, houden van en dat jullie zo sterk zijn, een enorme grote knuffel van ons allemaal.
    yoli.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tranen in mijn ogen...

    Wat moet het heerlijk geweest zijn (en nog steeds zijn) om Fleur zo dichtbij te hebben!
    Jullie blijven met z'n viertjes, al is het misschien op een wat andere manier!

    Sterkte lieverds!
    Dick en Elsbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik weet niet wat te zeggen...Fleur waakt over jullie dat blijkt wel en ik ben er ook zeker van dat zij degene is die jullie de kracht geven door te gaan!

    Hang in there!

    Sterkte, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik lees je verhaal met een brok in mijn keel en zie de incomplete foto van jullie gezinnetje, was er maar een manier om jullie leed te verzachten. Fijn dat jullie de aanwezigheid van Fleur zo hebben gevoeld, dat maakt deze dag ondanks het intense verdriet ook mooi.

    Liefs Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  11. oh lieverds wat fijn dat jullie haar aanwezigheid voelde, en wat zijn jullie toch een kanjers, fijn dat het toch een fijne dag werd met zoveel liefde om jullie heen, gr. helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Fleur IS erbij, daar ben ik van overtuigd....
    Een dag vol liefde voor jullie, maar de tranen rollen me over de wangen bij het zien van jullie drietjes op de foto..... slik.....
    Rouwen is een werkwoord....sterkte!
    kus!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lieve Joost, Nicole en Roos,

    Wat hebben jullie er een bijzondere dag van gemaakt, met een lach en een traan. Fleur zal altijd bij jullie zijn, dat blijkt wel.Er is veel meer tussen hemel en aarde.

    Dikke knuffel, Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hey kanjers,
    Wat een mooie, lieve dag hebben jullie ervan gemaakt.
    Echt zoals jullie zijn...enne Fleur was erbij. ..zeker weten. ..

    Dikke kus
    Renate

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hier wordt ik eventjes stil van, als mensen aan mij vragen waar geloof jij in of hoop je op dan is mijn antwoord altijd: ik geloof niet maar ik hoop dat de wind die om ons heen waait wordt veroorzaakt door de zielen van de overleden mensen, zodat ze dus af en toe weer even bij ons langs waaien . Het was zaterdagavond vast windstil zodat Fleur alle aandacht had om aan jullie te kunnen laten merken dat ze er bij was. En gelukkig jullie hebben haar gevoeld, wat zal ze daar blij om zijn.

    Dikke kus van Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lieve Joost Nicole en Roos
    Kippevel en tranen als ik het incomplete plaatje zie. Fleur was er bij, dat weet ik zeker!
    xx Ingrid Lelieveld

    BeantwoordenVerwijderen
  17. sander,sabine,thym en tess15 november 2011 om 22:06

    Lieverds het was zo fijn om met zijn alle met Fleur "bezig" te zijn, ieder op zijn eigen manier!! Geweldig hoe jullie ook dit weer met ons allemaal delen.
    Zijn rete trots op jullie enne FLEUR WAS ERBIJ!!! dikke kus

    BeantwoordenVerwijderen
  18. dag Laaf,

    Ik ben sprakeloos teruglezend op je blog.
    tranen biggelen, maar die Fleur, wat super dat ze jullie heeft laten merken dat ze erbij was.
    She's a angel in heaven, and flies by now and than.

    groet Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi,
    Het enige wat ik wil zeggen: een byzonder Fleurig gevoel! Ik hoop dat het altijd bij jullie blijft Joost, Nicole en Roos.
    Liefs Diana

    BeantwoordenVerwijderen
  20. En dan zijn er toch nog steeds mensen die zeggen dat er na het leven hier op aarde niets meer is...het tegendeel wordt wederom bewezen!! Prachtig.

    Groet,
    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen