vrijdag 21 januari 2011

De start van ons volgende project

Daar zijn we weer en dit keer met misschien wel een goed bericht. Fleur en Nicole hadden vandaag meldings plicht bij de revalidatiearts en de ergotherapeut. Dokter Janssen was als eerste aan de beurt en die vertelde dat het dametje wat oefeningen thuis moest gaan doen, omdat de hele handel wat vast gaat zitten. Daarnaast liet hij het woord prothese vallen en dat was voor Nicole het moment om de vragen te stellen. Het antwoord was duidelijk en Nicole heeft me zo goed en zo kwaad als het kan alles verteld.  Aan mij nu de taak om er een duidelijk blog van te maken, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag.

Om te beginnen zijn er drie soorten protheses. De cosmetische prothese, De myo-elektrische prothese en de lichaams gestuurde prothese. Ik ben geen arts, maar ik probeer toch even de verschillen op papier te zetten.

  • De cosmetische prothese. Deze prothese is er een zonder grijpfuntie, maar ziet er wel natuurlijker uit. Hij is licht in het gewicht en is te verkrijgbaar met vaste of een draaibare pols.
Cosmetisch

  • De myo-elektrische prothese. Deze prothese heeft een draaiende pols en heeft een grijpfunctie die aangestuurd word door spiersignalen. Deze spiersignalen zetten dan een elektromotortje in werking waardoor de hand geopend en gesloten kan worden. Probleem is dat er een storing kan optreden in het elektronische gedeelte. Mag dit gebeuren dan zal hij naar de prothesedokter moeten voor reparatie.
Myo-elektrisch

  • De lichaams gestuurde prothese. Deze prothese wordt aangestuurd door middel van een schouderbandage. Door het bewegen van de schouder verlengt er een kabel waardoor de hand wordt geopent en bij het ontspannen van de schouder sluit de hand. Deze besturing vergt wel enige oefening. Een nadeel is dat de banden over de huid kunnen gaan schuren en bij transpiratie kan irritatie op de huid ontstaan. Bij stakke kleding, topjes en t-shirts is de bandage en de kabel zichtbaar. Het voordeel is dat het ook een grijpfunctie heeft en een draaiende pols. De grijpfunctie ziet er niet uit als een hand, maar als een soort tang. Deze tang kan tegen vuil, je kan goed zien wat je pakt en kan je makkelijker kleine dingen oppakken. Ook kunnen we de tang van de prothese afhalen en vervangen door tal van andere hulpmiddelen, waaronder een hand.
Lichaams gestuurd

Met deze informatie kunnen we de komende twee weken in de weer. Fleur moet opschrijven wat ze wel en niet wil en wij schrijven ook alles op. Al die gegevens worden verzameld en dan wordt er besloten welk soort prothese het gaat worden. Een ding is zeker...de cosmetische wordt het niet. Uiteindelijk duurd het maken van zo'n ding ongeveer drie maanden. Fleur en Nicole hebben beide protheses gezien en vast gehouden en de eerste ontmoetting was best heftig.

Al met al hebben de dames erg veel info gekregen, maar sinds vandaag zijn we wel definitief een andere weg in geslagen. We hebben als gezin weer een doel waar we ons op kunnen richten en met een beetje mazzel loopt mijn kleine meid over een maand of 4 á 5 wel over straat met twee armen. Ik wil nogmaals zeggen dat ik geen dokter ben, maar zoals het er nu staat is zoals ik het begrijp. Jullie veel plezier en ik ga dromen over een kind dat hopelijk binnenkort haar vader voorzichtig kan omhelzen. Weltrusten en tot over 1, 2 of 3 dagen.

Het Bloglaafje Joost

3 opmerkingen:

  1. Wat een moeilijke keuze moet dat zijn...
    En wat goed dat je hierdoor weer naar de toekomst gaat kijken!
    Ik wens jullie heel veel succes met het inslaan van deze weg en sterkte voor de moeilijke momenten die dit weer met zich mee gaat brengen.
    Liefs Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. SANDER,SABINE,THYM EN TESS22 januari 2011 om 16:47

    Jeetje wat een moeilijke keus!!! Sorry was ook t eerste wat bij mij op kwam net als de vorige reactie.
    Denk inderdaad dat je heel goed moet weten wat je allemaal weer wilt kunnen en vooral doen.

    Tess denkt de onderste wel zo makkelijk dat je soms een tangetje en dan weer een hand erop kan zetten!!!

    Grappig he dat ze zo meedenkt!! Ik wens jullie heel veel denk kracht toe voor deze moeilijke beslissing voor de rest van haar toekomst11

    DIKKE KUS

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel veel sterkte met het maken van de juiste keuze. Dat jullie omhelzing, één van de mooiste momenten mogen zijn.
    Lieve groet Conny,

    BeantwoordenVerwijderen