maandag 21 december 2009

Deel 2

Nu deel twee. Voordat de "PAC" werdt aangeprikt kwamen de drie specialisten binnen. De anesthesist, de tumorchirurg en de plastischechirurg. Alle drie zijn ze belangrijk. Ik zal nu proberen zo duidelijk mogelijk hun verhaal te vertellen. Iedereen moet wel weten dat ik geen dokter ben en dus wel iets verkeerd kan opschrijven. Dit is dus het verhaal zoals ik het ongeveer bergrijp.

De anesthesist (ook wel de slaapdokter) brengt Fleur naar dromenland. Hij houdt alles tijdens de operatie in de gaten. Het ritme van het hart, de bloeddruk, de suikers enz enz enz. Ook zijn zij tot 24 uur na de operatie verantwoordelijk voor de pijnmedicatie. Die word dan misschien via een slangetje in de oksel gegeven.

De tumorchirurg (zo noem ik hem) haalt het "klote ding" eruit. Als de tumor helemaal weg is dan kunnen ze dus exact zien wat de schade is. En die schade word dan hersteld door de plastischechirurg.

De kleinste schade (de mooiste dus) is dat er weinig kapot is en ze snel klaar kunnen zijn. De ergste schade is wel iets meer. Er lopen 2 aders door haar pols heen waarvan er 1 dus aangestast kan zijn. Dat kunnen ze oplossen door ergens uit haar onderarm een stukje ader weg te halen en in de pols/hand terug te zetten. Een soort loodgieterswerk dus.
Ook kunnen er zenuwen aangetast zijn en als die dus "vervangen" moeten worden halen ze die weg uit haar kuit. Nadeel hier van is dat het gevoel aan de zijkant van de haar voet dus gedeeltelijk dood kan gaan aanvoelen. Hier zal ze dan simpelweg mee moeten leren leven.

Tijdens de operatie word er dus bekeken of de pink kan blijven zitten. Als de pink blijft zitten zal ze hem wel op en neer kunnen bewegen (een vuist maken), maar waarschijnlijk niet meer van links naar rechts. Omdat de tumor zo klein geworden is kunnen ze nu als het goed is (ondanks de diabetes) de wond toch dicht hechten. Misschien word er dan ook nog eens gips omheen gezet voor een goed herstel.

De operatie staat gepland rond 11.00 uur. Hoe lang die kan gaan duren is niet duidelijk. Het kan met 1 uur bekeken zijn, maar het kan ook nachtwerk worden.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Fleur, Nicole, Joost en Roos,
    Wij wensen jullie alle sterkte voor morgen. Het zal vast vreselijk spannend zijn, maar als jullie zien hoe goed de chemo werkt, geeft dat vertrouwen. Wij hopen dat ze snel zal opknappen en dat we jullie dan gauw weer thuis zien!
    Groeten, Madelon en Sybren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieverds,

    Het is nu 8.39, ook wij slapen er niet van, (lekker belangrijk) we zullen de kaars aansteken en hopen op een "goede" afloop !
    We zijn bij jullie, dikke knuf, rem, san en de meiden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oom Theo en Tante Ria22 december 2009 om 10:47

    Heel veel sterkte we denken aan jullie

    BeantwoordenVerwijderen